Hvad “skal” du med webstandarder?

Standarder. Det lyder kedeligt, ikke sandt? Noget legalistisk nonsens, almindelige mennesker ikke behøver at kunne tyde.

Men det er faktisk ret væsentligt. Et par eksempler, man kender fra hverdagen, er hvorvidt din telefons oplader, fungerer til andre mærker end kun det ene, den blev solgt sammen med. Kan du låne din ven din oplader, når I er på udflugt, eller kan du ikke? Det afhænger af hvorvidt der er en standard på området, og om virksomhederne overholder den.

Interrail. Kan et tog uden problemer køre fra et land til et andet? Det afhænger af bredden på togskinnerne. Som er en standard.

Der er standarder inden for stort set alle brancher. Det er en nødvendighed, for at få tingene til at fungere.

Men hvad præcis er webstandarder? Og hvordan går det med at sørge for, at de bliver overholdt?

Lad mig give dig et overblik.

Hvad er webstandarder, og hvordan skabes de

W3C: World Wide Web Consortium

Standarderne for de grundlæggende teknologier bag webudvikling – såsom HTML og CSS – varetages af en organisation ved navn W3C (World Wide Web Consortium). W3C blev grundlagt af Tim Berners-Lee (som også skabte HTML) i 1994.

Alle, der har interesser indenfor udvikling af disse teknologier, kan blive medlemmer. Det er f.eks. store tech-virksomheder og browser-udviklere såsom Google, Apple, Microsoft og Mozilla – og andre virksomheder, der også benytter teknologierne i deres produkter, såsom Canon, Samsung og Netflix.

I praksis foregår arbejdet sådan, at der er en arbejdsgruppe til hver standard. Der er en arbejdsgruppe for CSS, der er en arbejdsgruppe for tilgængelighed og så videre. Disse arbejdsgrupper består af medlemmer fra de forskellige organisationer og virksomheder, der er interesserede i den specifikke standard, samt inviterede eksperter (dvs. webudviklere).

Arbejdsgrupperne udarbejder forslag. De forslag, som flere browsere vælger at implementere, kommer til at udgøre en standard. Resten bortfalder.

Det er en meget simplificeret fremstilling af en kompliceret balanceakt – men det vigtigste at forstå er bare, at standardiseringen foregår som et samspil mellem browser-udviklerne, andre tech-virksomheder, og webudviklerne, der skal bruge standarderne.

Og i sidste ende er det webudviklerne der er ansvarlige for, hvad der bliver standardiseret. Det er dem, der skal bruge standarderne, og dem der kan vælge at lade en standard forfalde, hvis intet fra den i praksis bliver brugt.

Mange standarder ender med at blive udviklet, fordi udviklerne har udtrykt ønske om det på grund af en reelt opdaget mangel – såsom f.eks. elementet <picture>, der giver os mulighed for at levere forskellige billedstørrelser til forskellige skærme og dermed nedsætte loadhastigheden på mobiler.

Hvorfor er det vigtigt, at dit website overholder webstandarderne?

For det første fordi det er fremtidssikret. Det, der er defineret som webstandarder, bliver ved med at gælde. Der er ingen risiko for at den ene eller anden browser pludselig holder op med at understøtte en standard. De vil højest bygge ovenpå den. Og dermed kan din hjemmeside eksistere i 10, 20, 30 år uden problemer. Den vil ganske givet se forældet ud uden opdateringer af designet – men den vil fungere.

For det andet bliver den lovgivning der laves på området ofte defineret ud fra webstandarder. Så hvis du ikke overholder dem, kan det i visse tilfælde resultere i problemer. Et konkret eksempel er at både EU og USA har taget retningslinjerne for tilgængelig for handicappede til sig. Det er en webstandard (kaldet WCAG 2.0), defineret hos W3C. Takket være de krav, der er angivet i standarden, kan offentlige hjemmesider nu risikere bøder, hvis de ikke kan bruges af f.eks. ordblinde eller folk med nedsat syn.

For det tredje gør det siden lettere at udvikle videre på. Hvis du allerede har en kodebase, der overholder standarderne, så undgår du mange fejlkilder. Og det er også langt lettere at få en ny udvikler til at kigge på siden, hvis koden er skrevet “som forventet”, så vedkommende uden videre kan gå i gang med arbejdet fremfor at skulle starte med at bruge en dag eller to på at meditere over, hvorfor tingene er gjort som de er.

Så ja, det er ikke uvæsentligt for dig hvorvidt dit website overholder standarderne. Det fremtidssikrer siden – gør det lettere at udvikle videre på den – og garanterer en vis sikkerhed for, at siden også på sigt vil overholde gældende lovgivning.

Er du i tvivl om hvorvidt din side lever op til standarderne? Så kan du let teste den.

Test din sides HTML med Nu HTML Checker.

Test din sides CSS med W3C CSS Validation Service.

Test din sides tilgængelighed med AChecker.

Eller kontakt mig, hvis du er i tvivl om noget. Så laver jeg gerne en gennemgang af din side for dig.

Er du interesseret i et samarbejde?